Peerbuddy's, peercoaches, lentoren...

De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor veel brugklassers een ingrijpende en spannende verandering. Nieuwe vakken, wisselende docenten, een groter schoolgebouw en onbekende klasgenoten kunnen zorgen voor onzekerheid en stress.

Om deze overgang soepeler te laten verlopen, wordt steeds vaker peercoaching ingezet. Hierbij begeleiden ouderejaars leerlingen – de peercoaches of buddy’s – de brugklassers in de eerste maanden van hun middelbare schooltijd. Zij fungeren als een vertrouwd aanspreekpunt, helpen bij praktische zaken zoals het begrijpen van het lesrooster en het plannen van huiswerk en zorgen voor een warme, sociale ontvangst. Door hun gelijkwaardige positie zijn peercoaches laagdrempelig en benaderbaar, waardoor brugklassers zich sneller thuis voelen en met vertrouwen hun nieuwe schoolavontuur kunnen starten.

Door de inzet van buddy’s zijn er meer ogen en oren in de klas.

Diverse benamingen Deze peercoaches zijn bekend onder de noemer lentoren, peerbuddy’s, juniormentoren en peerondersteuners. Iedere school kiest de naam die zij vinden passen bij deze belangrijke taak!

Drieslag van Biesta

Het buddysysteem kan een essentiële rol spelen in dit proces. Dit systeem sluit nauw aan bij de drie domeinen van onderwijs zoals beschreven door Gert Biesta: kwalificatie, socialisatie en subjectivering.

  1. Kwalificatie: ondersteuning bij leren en vaardigheden

Buddy’s helpen brugklassers bij het ontwikkelen van essentiële studievaardigheden, zoals het plannen van huiswerk en het navigeren door het lesrooster. Deze praktische ondersteuning draagt bij aan de academische ontwikkeling van de leerlingen en helpt hen om effectief te leren werken binnen de structuur van het voortgezet onderwijs.

  1. Socialisatie: introductie in de schoolcultuur

Door de brugklassers wegwijs te maken in het schoolgebouw en hen te introduceren bij verschillende schoolactiviteiten, bevorderen buddy’s de integratie van nieuwe leerlingen in de schoolgemeenschap. Ze helpen bij het opbouwen van sociale netwerken en zorgen ervoor dat leerlingen zich sneller thuis voelen op hun nieuwe school.

  1. Subjectivering: persoonlijke groei en autonomie

Het hebben van een buddy biedt brugklassers een laagdrempelige mogelijkheid om vragen te stellen en zorgen te delen, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Voor de buddy’s zelf is het begeleiden van jongere leerlingen een kans om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen, wat hun eigen groei en autonomie bevordert.

Voordelen

✅ Verbetering van de sfeer binnen de school
✅ Een warm welkom voor brugklassers
✅ Ondersteuning bij het ontwikkelen van de executieve vaardigheden
✅ Minder uitval onder eerstejaars
✅ Bemiddeling bij pestgedrag
✅ Versterking van de groepsbinding
✅ Extra ondersteuning in de eerste maanden van de brugklas

De juiste voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding!

Om effectieve peerondersteuning te bieden, moeten buddy’s een gerichte training doorlopen waarin zij leren hoe zij brugklassers op de juiste manier begeleiden. Deze training richt zich op gespreksvaardigheden, het herkennen van hulpvragen, conflicthantering en het stellen van grenzen. Een goede voorbereiding vanuit de school is essentieel, zodat buddy’s niet alleen weten hoe ze brugklassers kunnen ondersteunen, maar ook hoe ze zelf stevig in hun rol blijven staan. Hierdoor wordt het effect van de begeleiding vergroot, voelen brugklassers zich beter geholpen en lopen de buddy’s zelf geen risico op overbelasting of het omgaan met situaties waarvoor zij niet toegerust zijn.

Identiteit

De kwaliteit van het buddyteam wordt bepaald door drie factoren: hun persoonlijke talenten, een goede training en een zichtbare positie binnen school. Wanneer we de buddy’s een duidelijke en belangrijke plaats geven in het onderwijsproces neemt de kwaliteit van het onderwijs toe.

 

Minder zittenblijvers, veilige schoolomgeving

Door peerbuddy’s te koppelen aan brugklassers houdt de school de lijnen kort. Van de buddy’s wordt verlangt dat zij een goede relatie met de leerlingen kunnen opbouwen. Zowel sociaal als resultaatgericht. Maar ze moeten zich ook bewust zijn van hun taak en de speerpunten binnen school. Een goede voorbereiding met de juiste informatie geeft helderheid en resultaat!

peer tutoring
Rollenspel peertutoring training

Persoonlijke begeleiding

Meer individuele aandacht

Door buddy’s te koppelen aan een vaste brugklas, is er meer tijd voor een luisterend oor. Zij zien elkaar namelijk ook buiten de klassituatie zoals op het buitenplein of in de gangen. Hierdoor signaleren buddy’s eerder (kleine) problemen waardoor ze direct ondersteuning kunnen bieden of de juiste mensen in kunnen schakelen.